Firea și Duhul, o luptă pe viață

Lupta dintre fire și Duh este lupta cea mai lungă și probabil cea mai importantă a vieții, ea este arătată în Galateni 5, 16-26. Firea intră uneori pe pilot automat și noi cu greu ne dăm seama. Cel mai important în această luptă este să înțelegem bine cum lucrează firea, spre deosebire de cum lucrează Duhul lui Dumnezeu. Al doilea război mondial și-a schimbat cursul în momentul în care Winston Churchill a învățat să decodifice informațiile secrete ale lui Hitler. De atunci era întâmpinată fiecare miscare a adversarului, iar acesta nu a mai avut câștig de cauză. La fel este și în lupta noastră. Biblia în acest caz ne oferă informațiile necesare pentru această bătălie.

Firea o moștenim de la naștere (Efeseni 2,1), Duhul însă nu îl avem decât dacă suntem născuți din nou. De aceea cel mai important lucru în viață pentru om este să înțeleagă că împotriva firii nu poți să lupți singur, decât prin Duhul Sfânt. Iar ca să ai Duhul Sfânt trebuie să vii la Hristos ca să fii născut din nou. Acest adevăr este vital de înțeles. Acum înțelegem de ce există atâta dezamăgire în lume și alergătură după vânt, pentru că oamenii cred că pot prin propriile puteri să își învingă firea. Oare câte vieți nu se risipesc, câți ani nu sunt pierduți în zadar datorită acestei minciuni.

Dacă situația ta este aceea de creștin, dar nu înțelegi încă ceva. Apostolul ne spune să facem următorul lucru: Zic, dar: umblaţi cârmuiţi de Duhul şi nu împliniţi poftele firii pământeşti.  (Galateni 5:16). Acest lucru trebuie împlinit la nivel de caracter (umblați!), nu sporadic și nici pentru un motiv anume, motivul trebuie să fie Dumnezeu și atât. Iar ascultare trebuie să fie întocmai. Adesea prin expresia ”voi încerca, voi face tot ce pot”, expresie pe care cei mai mulți o văd bună, noi ajungem să nu facem ce ne spune Dumnezeu. Când mergem la medic și primim rețetă, nu spunem: ”voi încerca”, medicul nu va fi mulțumit niciodata cu răspunsul acesta și noi știm asta, e vorba de sănătate, de moarte în cele din urmă. De acolo plecăm într-un singur fel: ”așa voi face”. Cred că mulți știți că aceasta este definiția cuvântului pe care îl spunem noi adesea ”Amin!” Aceasta este ascultarea care ne dă biruință asupra fierii!

Domnul să vă binecuvinteze!

Florin Stoica