Qatar va permite construcția primei biserici evanghelice

Zi de zi suntem copleşiţi de o mulţime de informaţii negative legate de comunitatea creştină, informaţii care îşi au originea în Orientul Mijlociu în special şi în întreaga lume islamică, în general. Printre toate acestea, iată însă o informaţie pozitivă, venită dintr-o ţară arabă, din Qatar, care a anunţat recent că va permite construcţia primei biserici evanghelice din ţară.

Președintele Alianței Bisericilor Evanghelice din Qatar (ECAQ), Beda Robles, un emigrant filipinez, a muncit timp de şapte ani pentru a obţine autorizaţia de construcţie a primei biserici evanghelice din emiratul Qatar. Momentul a sosit în luna Iunie când un apel telefonic al Ministrului de Afaceri Externe i-a confirmat că aşteptarea s-a terminat. „Mi-a spus: să ştii că am o veste bună pentru tine. Ştiam despre ce este vorba. Toţi aceşti ani de rugăciune şi aşteptare au dus la un final fericit”, a spus Robles agenţiei de ştiri din Doha.

Noul local pentru evanghelici va fi situat la mai mulţi km de centrul capitalei Doha, în complexul religios Mesaimeer, lângă o biserică catolică. Alianţa Bisericilor Evanghelice din Qatar a trebuit să aştepte aprobarea oficială a guvernului înainte de a demara vreo campanie de strângere de fonduri pentru construcţie, care va costa în jur de 25 milioane de euros.

Organizaţia evanghelică are aproximativ 1 200 de membri, aproape toţi aceştia fiind străini ce provin din Filipine, Nigeria, Kenia, India, Indonezia şi Malaezia. Organizaţia, care a fost fondată în urmă cu 28 de ani, şi-a desfăşurat activitatea până în prezent în complexe turistice sau în locuinţe particulare. În anii trecuţi, guvernul a fost destul de permisiv, dând autorizaţii de funcţionare pentru adunările regulate ale creştinilor, sau pentru alte tipuri de evenimente, cum au fost Zilele Familiei, ce au fost organizate în ultimii ani.

„Ex-ambasadorul din Filipine în Qatar, Crescente  Relacion, a avut şi el un rol important prin impulsul constant pe care l-a dat proiectului”, a mai spus Robles.

Biserica va funcţiona ca şi o organizaţie comercială şi se va implica în strângerea de fonduri pentru construcţie. Acum când are aprobările necesare, poate să solicite permisiunea pentru a obţine vize de muncă, pentru a putea contracta personal administrativ.  „Avem o mică cantitate adunată şi sperăm să începem cât de repede. În ceea ce priveşte restul de bani, vom face eforturi importante pentru a aduna fonduri prin intermediul donaţiilor  personale şi a celor care provin de la alte biserici din Qatar sau din altă parte”, a spus Robles.

Convertirile la creştinism sunt ilegale în Qatar

Convertirea la alte religii diferite de islam sunt interzise şi sunt considerate apostazie. Tehnic vorbind, apostazia este considerată un delict demn de pedeapsa capitală. Cu toate acestea, de la obţinerea independenţei în 1971, nu există evidenţe că cineva ar fi fost pedepsit în acest fel. Conform codului penal, indivizii ce sunt prinşi în flagrant făcând prozelitism în numele unei organizaţii, societăţi sau fundaţii, pentru oricare din religii diferite de islam, poate să fie condamnat cu închisoare de până la 10 ani.

În 2008 a avut loc deschiderea primei biserici creştine din Qatar, eveniment ce merge înapoi în timp, până în timpurile pre-islamice. Conform unei informaţii a Departamentului de Stat din Statele Unite, această ţară a oferit statut legal bisericilor: catolică, anglicană, ortodoxă greacă, ortodoxă siriacă, coptă, libaneză maronită, filipineză evanghelică şi bisericii din India. Toate acestea sunt formate aproape în exclusivitate din străinii ce lucrează în ţară.

Qatar ocupă o mică peninsulă din Golful Persic, cu o suprafaţă de 11 586 km² singurul vecin fiind Arabia Saudită. Populaţia este în jur de 2 milioane de locuitori, din care doar 250 000 sunt autohtoni, diferenţa fiind acoperită de străinii care lucrează aici. Această mică ţară, posedă unele din cele mai importante rezerve de petrol şi gaz din toată lumea, motiv pentru care a cunoscut o creştere fără precedent în ultimele decenii şi reprezintă un aliat de nădejde pentru Statele Unite şi alte ţări occidentale. Probabil din aceste motive, Qatarul dezvoltă o politică destul de permisivă faţă de celelalte religii diferite de islam. Faptul că a permis construcţia primei biserici evanghelice din ţară şi probabil din toată acea zonă geografică, este un motiv de bucurie pentru toţi credincioşii evanghelici de pretutindeni şi se poate constitui într-un deschizător de drumuri şi un exemplu pentru celelalte ţări din zonă.

Sursa: Protestante Digital
Pentru Știri Creștine, Beni Drădici