Patru obstacole în educația copiilor creștini

Duminica aceasta am fost îndemnați să ne rugăm pentru familiile noastre, pentru înțelepciune în educarea copiilor noștri. De aceea voi veni cu câteva îndemnuri pentru educarea copiilor noștri.

În casele creștine există un mare avantaj al prezenței cuvântului lui Dumnezeu, însă nu suntem scutiți de erori, cel rău are metodele lui în a face pe creștini să greșească în educația copiilor. Iată în continuare câteva greșeli, erori pe care creștinii le fac în educația creștinului.

  1. Moralitatea – aceasta nu este o metodă rea în sine, deci trebuie să o folosim, dar trebuie să știm că nu este suficientă. Moralitatea e bună, dar ea se bazează pe puterile omului, iar omul prin puterile lui nu se poate schimba niciodată. ”Chiar dacă te-ai spăla cu silitră, chiar dacă ai da cu multă sodă, nelegiuirea ta tot ar rămâne scrisă înaintea Mea, zice Domnul Dumnezeu.” (Ieremia 2:22) Atunci care este soluția? Soluția este Evanghelia lui Hristos. Prin ea suntem născuți din nou și primim Duhul Sfânt. Acestea sunt adevăratele soluții pentru noi.
  2. Conducerea deficitară – asta presupune ideea că tatăl este capul familiei. Acest lucru poate fi și adesea este interpretat greșit, făcând din ceilalți membrii ai familiei slujitori ai tatălui. Acum, slujitori sunt, dar ai lui Dumnezeu. Faptul că tatăl este capul familiei, asta implică să fie cel dintâi, modelul slujirii lui Dumnezeu în familia lui. Aceasta este perspectiva corectă asupra conducerii.
  3. Determinismul – acest concept pleacă de la Proverbe 22,6 care spune: ”Învață pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.” Acest text este un proverb și nu o profeție. Când citim biblia trebuie să ținem cont de specificul fiecărei cărți. Acest text spune că așa se poate întâmpla, dar nu că întotdeauna se întâmplă așa. Deci ce este greșit cu acest determinism? Trebuie să învățăm pe copil calea pe care trebuie să o urmeze, dar de asemenea, dacă el niciodată nu se întâlnește cu Hristos, el are șansa să nu meargă niciodată pe calea lui Dumnezeu. Prin Evanghelie și Harul lui Dumnezeu versetul acesta poate deveni realitate.
  4. Ipocrizia – asta înseamnă să pretinzi ceea ce nu ești. Când nu poți să faci un lucru pe care în spune Dumnezeu, trebuie să stai în fața lui Dumnezeu și să îl rezolvi potrivit Cuvântului, mărturisind, spălând și îndreptând acel lucru. Altfel tu nu vei putea să îți ridici familia mai sus decât ești tu. Ipocrizia este cea care îți sugerează să te ascunzi pe tine, și să înveți pe alții ce este corect. Să ne ferim de acest lucru, este păcatul cel mare al celor credincioși. Să ne îndreptăm cu adevărat, dacă vrem să scăpăm de această ispită.

În încheiere vreau să spun că Hristos și Evanghelia Sa este soluția lui Dumnezeu pentru noi, cât și pentru copii noștri. Evanghelia nu este doar o poartă de început, despre care apoi nu mai vorbești, ci ea este mesajul care întreține viața noastră, ea ne spune că fără Hristos nu putem face nimic, ea ne spune că prin nașterea din nou, toate lucrurile se fac noi, cele vechi se duc. Evanghelia nu ne învață doar răscumpărarea prin Hristos, ea are mult mai multe învățături. Ea ne învață că dacă este cineva în Hristos el a primit har care îl întărește până la sfârșit, îl duce înainte în siguranță dacă este în legământ cu Hristos. Aceasta este calea care ne dă nouă putere să perseverăm până la sfârșit cu bine!

Domnul să ne ajute să ne bazăm pe Evanghelia Domnului Isus în toate aspectele vieții noastre!